out of the blue


out of the blue 1.0

(Engels, letterlijk 'uit de blauwe lucht') totaal onverwacht; zonder dat ook maar iemand het verwacht had; uit het niets

Algemene voorbeelden


Na het uur waarin zij ons ononderbroken bestookten met elkaars tegengestelde meningen en visies, waren wij dus compleet verward. In deze staat van verwarring wisten we niet hoe we het probleem moesten aanpakken. Totdat, out of the blue, opeens een gemeenschappelijke gedachtestroom op gang kwam.

http://www.ou.nl/open/vor/VPO/_index.htm,

Bestuurder Paul de Schipper tast nog volledig in het duister over het incident. "Er was geen opgebouwde spanning, de steekpartij was echt compleet out of the blue. De sfeer was de hele dag gewoon ontspannen, er was echt niks aan de hand."

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/fatale-steekpartij-middelburg-compleet-out-of-the-blue,

Hoewel niemand kan garanderen dat de enorme volksverhuizing ook echt noodzakelijk is, hebben de burgemeesters uit het getroffen gebied artikel 219 van de Gemeentewet geactiveerd die hun de bevoegdheid geeft 'ter handhaving van de openbare orde of ter beperking van gevaar' de bewoners toegang tot hun gemeenten te ontzeggen. Waar haalt de overheid de moed vandaan en hoe weten de bedreigden zo zeker dat weggaan het beste is? Wie is die tot nu toe onzichtbaar gebleven organisatie die out of the blue zomaar 'fase drie van het rampenplan' in werking kan stellen. Hoe zit het eigenlijk met het opeens te voorschijn gekomen evacuatieplan?

NRC,

Na enkele jaren stond er een kwekerij met zestig man personeel en een productie van 40 ton substraat en 5- tot 6000 kg. Shii-take in de week. Uiteindelijk bleef Brabant trekken en kwam het gezin (inmiddels 5 man sterk) terug naar Nederland. Er werd een oude champignonkwekerij gekocht en plotseling was er dus "out of the blue" een pionier die substraat voor de mysterieuze paddestoel uit het verre oosten fabriceerde.

http://www.ctbi.nl/

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • out of the blue doodgaan

Wat me vreselijk dwarszit – ik zeg 't maar recht voor z'n raap – is dat Roos out of the blue dood is gegaan. Kerngezond was ze nog het weekend daarvoor, daar kan ik voor in staan.

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

Toen ik terugkwam met een fles jonge jenever, zei hij: 'Wat een ouderwetse meid was het! Had nog jonge jenever in huis! Waar vind je dat vandaag de dag nog? Tegenwoordig is 't allemaal whisky en wodka en drankjes uit Zuid-Amerika met een eng beest erin... jonge jenever, die Roos... beloof me, zegt ze, dat je 't er niet bij laat zitten als ik pardoes doodga. Wat gebeurt er? Out of the blue gaat ze dood.'

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

  • out of the blue komen

De ernstigste woedebuien kunnen aan duidelijkere oorzaken worden gekoppeld, terwijl ze vroeger 'out of the blue' leken te komen.

https://books.google.nl/books?id=QeLCNMvEuaAC&pg=PA169&lpg=PA169&dq=%22out+of+the+blue%22&source=bl&ots=b_pHqTzokT&sig=CnfI5k-o0bZ84crpdkWlRHya5fM&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiY_tyCzP3ZAhUjBcAKHSPcCDU4qgEQ6AEIOTAD#v=onepage&q=%22out%20of%20the%20blue%22&f=false,

  • out of the blue verschijnen

Niemand had het verwacht. Een nieuw album van Belgische grootheden dEUS, dat out of the blue verscheen. Alsof je wakker wordt en in de krant leest dat er die nacht een nieuwe dEUS in de winkels is gelegd, die je diezelfde ochtend nog kan ophalen.

http://beautifulfreaks.co.uk/reviews/2012/06/deus-following-sea/,

En dan is daar Anouk! De zangeres heeft vanochtend om stipt 7.00 een nieuwe single op Facebook geplaatst genaamd 'Places To Go'. Out of the blue verscheen de single, inclusief videoclip, met de bijbehorende tekst: "Goodmorning! Here's my new single 'Places To Go'. I hope you guys will like it!"

http://qmusic.nl/nieuws/anouk-facebookt-nieuwe-single,

Een terroristische groep, de Marad (die eigenlijk out of the blue verscheen in dit tweede deel), valt de huizen aan in de Zodiak.

https://www.bruna.nl/ebook/dolende-ster-9789045211756,

Afgelopen vrijdag was de Europese ruimtevaartorganisatie de Amerikanen voor. Out of the blue verscheen het bericht dat er nog nooit zo weinig zee-ijs rond de noordpool had gedreven als dit jaar. Voor het eerst in de geschiedenis lag de Noordwest Passage open, zeiden de Europeanen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2007/09/18/de-weg-door-het-ijs-lag-wel-vaker-open-11394777-a1122059,